Vliesbehang aanbrengen

U heeft nodig:

 

Behangset 7-delig


• Behanglijm voor vliesbehang (bijvoorbeeld Perfax voor vliesbehang)
• Lijmroller
• Naadroller
• Behangliniaal / schietlood
• Stanleymes
• Een zachte doek
• Gladde muur of ondergrond (in dezelfde kleur als het behang).

 

Het volgende stappenplan helpt u in het vlekkeloos aanbrengen van uw vliesbehang:

  1. De ondergrond: omdat vliesbehang soms licht doorschijnend kan zijn, is het van belang dat de ondergrond geen sterke kleurcontrasten vertoont. Is dit wel het geval, gebruik dan een behangvoorstrijkmiddel om de muur egaal voor te strijken. Ook bij nieuwbouw of hele droge muren raden wij een voorstrijkmiddel aan.
  2. Voorsnijden: maakt u gebruik van behang met een patroon, zorg er dan voor dat u de banen op de juiste afmetingen voorsnijdt. Deze stap is niet nodig bij egaal behang.
  3. Behangplaksel: gebruik alleen behangplaksel speciaal voor vliesbehang! Maak het plaksel aan volgens de voorschriften.
  4. De muur insmeren: in tegenstelling tot behangen met ‘gewoon’ behang, smeert u bij vliesbehang het behangplaksel rechtstreeks op de muur. Hiervoor gebruikt u bij voorkeur een speciale behangplakroller, die zorgt voor een egaal en spatvrij resultaat.
  5. Behangen: u kunt het behang nu direct droog van de rol tegen de ingesmeerde muur aandrukken. Duw de strook stevig tegen de hoek met het plafond aan. Heeft u een schuinlopend plafond, kunt u de behangstrook het beste iets te lang nemen en tegen het plafond omvouwen. Als de strook ‘zit’, kunt u de uitstekende ‘flappen’ met een spatel induwen en vervolgens met een stanleymes verwijderen. Gebruik een schietlood om de stroken loodrecht uit te lijnen. Voorkom overlappingen met vorige banen.
  6. Aandrukken: vliesbehang is vrij stug. U kunt voor het aandrukken van de naden dan ook het beste een speciale rubberroller gebruiken.

Vliesbehang verwijderen

Vliesbehang verwijderen is zo eenvoudig, dat er niet eens een stappenplan nodig is: u trekt het behang simpelweg baan voor baan droog van de muur! U hoeft niet te stomen, niet te weken en zult weinig last hebben van vastzittende stukjes. Over de glasvezel-ondergrond die achterblijft kunt u eenvoudig opnieuw behangen.

LET OP:

Indien u geen ruime ervaring heeft met behangen van vliesbehang en om schade of verkeerd gebruik tijdens het behangen te voorkomen adviseren wij om een vakman in te huren.
Tuttaas & Binkies is niet verantwoordelijk voor het verkeerd verwerken van het behang waardoor kieren, bobbels, vlekken etc. kunnen ontstaan.