Vanaf welke leeftijd is een leertoren geschikt?

Gepubliceerd op 21 maart 2024 om 07:30

Als kinderen ouder worden, groeit hun interesse in wat jij aan het doen bent, vooral als ze niet kunnen zien wat er precies op het bv aanrecht gebeurt. Een keukenhulp, ook wel bekend als een leertoren of leerkrukje, is dan de ideale manier om je kindje actief te laten deelnemen of meekijken terwijl jij je handen vrij hebt. Zo'n leertoren komt goed van pas als je bijvoorbeeld bezig bent met koken en de kinderen wilt betrekken zonder je handen volledig gebonden te hebben.

In plaats van snel iets in elkaar te flansen terwijl de kinderen aandacht vragen, kun je met een leertoren quality time creëren. Het is een perfecte oplossing voor jouw als ouder & je koter. Je kind voelt zich gewaardeerd omdat hij of zij kan meekijken of helpen, terwijl jij nog steeds alles in de gaten kunt houden. De leeftijd waarop een leertoren voor het eerst gebruikt kan worden, verschilt natuurlijk per kind, maar over het algemeen wordt 18 maanden als richtlijn gehanteerd. De leeftijd kan verschillend zijn, omdat het belangrijk is dat je kind goed stevig kan staan in de leertoren.

Wat is een leertoren?

Een leertoren is een speciaal ontworpen hulpmiddel om een kind op tafel- of tafelhoogte te brengen. Terwijl men vroeger misschien een gewone stoel gebruikte, is een montessori leertoren nu een veel veiligere keuze. Het is veilig omdat een leertoren geen open randen heeft. Het is volledig gesloten en vaak hebben leertorens lagere traptreden aan de achterkant om gemakkelijk in te kunnen stappen.

Ook is er een dwarsbalk aan de achterkant zodat het kind niet achterover kan vallen als het erin staat. Door de extra opstap aan de achterkant kan het kind zelfstandig naar boven klimmen. Hierdoor biedt de leertoren een veilige en betrouwbare manier om je kind te betrekken bij een leuke of leerzame activiteit op hoogte.

Waarom investeren in een leertoren?

Ontwikkeling van motorische vaardigheden: Doordat je kind meedoet aan verschillende kookactiviteiten, ontwikkelt het zijn of haar fijne motoriek en leert het verschillende bewegingen zoals roeren, hakken of schenken.
Zelfstandigheid leren: Met de leertoren leren peuters zelfstandigheid en verantwoordelijkheid voor hun eigen handelingen.
Creativiteit aanmoedigen: Koken is niet alleen leren, maar ook plezier maken. Kinderen kunnen experimenteren met verschillende ingrediënten om hun eigen gerechten te maken.
Relaties opbouwen: Tijd doorbrengen in de keuken met ouders of broers en zussen helpt om sterke familierelaties op te bouwen.

Wanneer moet ik leertoren kopen?

Een Montessori leertoren is ideaal voor kinderen die al zelfstandig kunnen staan. Dit is meestal tussen de 18 en 24 maanden, maar het hangt allemaal af van de ontwikkeling van het kind. Het ene kind ontwikkelt zich nou eenmaal sneller dan het andere kind en kan het dus best zo zijn dat jouw kindje sneller een leertoren kan gebruiken.

Leertoren is goed voor de ontwikkeling

Een leertoren bevordert de motoriek en versterkt het evenwichtsgevoel van je kind. Het heeft een positief effect op de algehele ontwikkeling van kinderen. De keukentoren, ook wel bekend als keukenhulp toren, is niet alleen een handig hulpmiddel, maar ook een belangrijk instrument om de ontwikkeling van een kind op diverse gebieden te ondersteunen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van de leertoren voor de ontwikkeling van peuters en kleuters:

 1. Ontwikkeling van motorische vaardigheden: Door te assisteren bij keukenactiviteiten zoals ingrediënten mengen of afgieten, ontwikkelt het kind fijne motoriek, vooral de oog-handcoördinatie wordt gestimuleerd.

 2. Zelfstandigheid leren: Door mee te helpen bij de bereiding van maaltijden leert het kind zelfstandigheid en verantwoordelijkheid voor zijn activiteiten.

 3. Zelfvertrouwen opbouwen: Het zien van wat ze hebben gemaakt, zoals een zelfgekookte maaltijd, draagt bij aan het zelfvertrouwen van het kind.

 4. Sociale vaardigheden ontwikkelen: Samen koken bevordert de band tussen broers, zussen, en ouders, leert samenwerken en verantwoordelijkheden delen.

 5. Stimuleren van creativiteit: Kinderen kunnen experimenteren met verschillende ingrediënten, hun eigen gerechten creëren en verschillende smaken ontdekken.

 6. Zintuiglijke opvoeding: Deelname aan het koken laat kinderen verschillende texturen, geuren en smaken ontdekken, wat hun zintuigen stimuleert.

 7. Ontwikkeling van rekenvaardigheid: Het afmeten van ingrediënten biedt kansen om basisrekenvaardigheden te oefenen.

 8. Processen begrijpen: Observeren hoe een maaltijd wordt gemaakt, leert kinderen over verschillende kookprocessen.

 9. Waarden van gezond eten: Kinderen leren over de herkomst en voedingswaarde van voedsel, en het belang van gezond eten.

 10. Ontwikkeling van geduld: Sommige gerechten vergen tijd, waardoor kinderen leren geduldig te zijn en te wachten op het eindresultaat.

Veelgestelde vragen over de leertoren

 • Is de keukenhulp veilig? Ja, hoogwaardige modellen zijn stabiel en ontworpen met het oog op de veiligheid van kinderen.
 • Tot welke leeftijd kan ik de keukenhulp gebruiken? De meeste modellen zijn geschikt voor kinderen tot ongeveer 6 jaar, afhankelijk van de lengte en behoeften van het kind.

 • Is het de moeite waard om in een leertoren te investeren? Absoluut, vooral als je je kind wilt betrekken bij keukenavonturen en zelfstandigheid wilt stimuleren.

Leertoren met glijbaan kopen

De keukentoren is niet alleen een praktisch hulpmiddel, maar ook een geweldige manier om quality time met je kind door te brengen. Koken en bakken worden een echt avontuur, en je kind krijgt de kans om nieuwe vaardigheden te leren en creativiteit te ontwikkelen.

Wil je meer weten over onze leertorens of ben je benieuwd welk model het beste bij jouw kind past? In onze webshop vind je een 3-in-1 speelse leertoren met glijbaan en andere leertorens in verschillende maten, kleuren en stijlen. Laat de speel & keukenavonturen van je kleintje vandaag nog beginnen!